duminică, 10 februarie 2013

Lichidarea si abatorizarea cailor, este o barbarie


<iframesrc='http://www.stirileprotv.ro/lbin/video_embed.php?media_id=60293349&section=94&video_section_id=' frameborder='0' style='width: 400px; height: 350px; scrolling: no;'></iframe>
Timp de mii de ani, calul a fost  cel mai devotat prieten al omului ajutandu-l fie in treburile gospodaresti ca animal de povara, pentru a-si duce stapanul mai iute unde acesta avea interes, la vanatoare, precum  si ca partener pentru diferite operatiuni militare. Consumand putin, cateva brate de fan, ceva ovaz, sau pascand liber, dar muncind mult, calul a ajutat la progresul omenirii, fascinind cu vioiciunea si inteligenta sa. Dupa ce si-au pirdut stapanii in diferite evenimente tragice, multi cai au refuzat sa se mai hraneasca, preferand sa-si insoteasca stapanii,  in lumea de dincolo, dovedind un devotamant de exceptie fata de om, lucruri ce au condus la o legatura speciala dintre oameni si cai.  Bietele cabaline, au fost biciuite cu salbaticie, au fost insemnate cu fierul inrosit in foc, au fost sacrificate pentru a fi consumate pe timpul crizelor alimentare majore, ca materie prima in tabacarii, au fost exploatate la arat si la tractiune pana la epuizare, aceste animale de povara, au servit cu devotiune cauzei  mai binelui stapanilor lor.  Caii au tractat care grele cu pietre pentru constructii, au extras apa si petrol, au transportat calatori, au dus scrisori si mesaze de la un imperiu la altul, au salvat vieti aflate in pericol, au ajutat  mame sa nasca, au carat acareturi si alimente, atunci cand stapanii riscau sa fie pradati de invadatori,etc. Chiar au fost pusi sa sparga gheata cu copita in iernile grele,  iar atunci cand stapanii lor, i-au biciuit cu cruzime, neglizat sau oropsit, ei nu s-au revoltat ci au ramas docili si ascultatori.
Istoria omenirii nu poate fi desprinsa de istoria cailor, iar pentru aparatorii patriei, care luptau departe de cei dragi, au reprezentat un ajutor de nadejde. Multi cai au sapat cu copita lor mormantul stapanilor, i-au ingropat si i-au pazit sa nu fie mancati de fiarele padurii, chiar cu pretul sacrificiului suprem. Caii au mai fost utilizati pentru curse si pariuri, unde multe persoane lipsite de caracter, au manipuat rezultatele lor sportive, pentru imbogatirea unora.
Moartea unui cal, este aproape la fel de dureroasa ca pierderea unei fiinte dragi. Lumea moderna, a folosit caii mai mult in filme, sau la diferite cluburi de echitatie, iar taranii cei mai saraci i-au folosit la lucrari agricole, gospodaresti sau pentru transport. Regulamentele militare, contin si acum instructia cailor, si chiar in conditiile unor tehnologii moderne, unele zone mai greu accesibile sunt traversate cu atelaje port-samar cu cai sau magari.
In ulima perioada in media au fost propagate stiri despre supunerea cailor la rele tratamente, furturi de cabaline, vanzarea cailor la preturi derizorii (20-30 euro),  asasinarea cailor fara stapan in scop de abatorizare sau pentru piei, pentru asigurarea hranei la diferite circuri sau gradini zoologice, sau vanzarea carnii de cabalina pe post de carne de vita, prin piete agroalimentare sau la export.
Liga Aparatorilor Patrie condamna actiunile de lichidare a cailor, si sugereaza adoptarea unei legislatii persuasive  acestui domeniu sensibil, la nivel european. Oamani buni, nu mai  asasinati caii, lasatii liberi sa zburde pe pajisti, si admiratile comportamentul cavaleresc, deoarece si acesta specie este pe cale de disparitie, iar o lume fara cai, ar fi mai putin prietenoasa si mai urata. 
Caii nu se pot apara singuri, ajutatii!
Emilian Avirescu, 11 februarie 2013





Niciun comentariu: